За нас

Добре дошли в официалния сайт на Спортно училище „Никола Симов“

Никола Симов-Куруто (или Курото) е български революционер, първи знаменосец на Ботевата чета. Роден е около 1845 г. в Ески Джумая (днешно Търговище), където се прехранва с дребна търговия и развива революционна дейност. Получава смъртна присъда от турската власт и бяга в Румъния. Работи в печатницата на Любен Каравелов в Букурещ и се сприятелява с Христо Ботев. Ранен е (и вероятно доубит от турците) на 18 май (стар стил, 30 май нов стил) 1876 г. на хълма Милин камък заедно с поп Сава Катрафилов. Знамето е поето от Димитър Стефанов-Казака от Сливен, който се заклева целувайки дръжката на знамето със следа от кръвта на Никола Симов. В квартал Варош на Търговище има негов паметник край историческия музей в който се съхранява камата му) и къща-музей с експозиция за неговия живот и за борбата за освобождение на местното население. Спортно училище "Никола Симов" гр.Търговище е създадено през 1985г. като приемник на тогавашния Спортен интернат. През всичките години на съществуване, то успя да се съхрани преминавайки през СОУ – Спортен профил и сега Спортно училище "Никола Симов". От самото съществуване на училището учениците се възпитават с много грижа и надежда за бъдещето. Спортно училище е училище с истории и традиции в света на спорта. Историята на училището е история на много победи. Основната му цел е формиране на спортисти с принос към националния спорт. В периода 1986 -2019 г. директор на спортното училище е г-н Кольо Калев. Под неговото умело ръководство, училището се развива с големи темпове и излъчва своите медалисти. Директор на училището, ръководещ настоящата дейност, е г-жа Надежда Коева. Добре подбраният екип от професионалисти , работи ентусиазирано и с надежда за спортна слава на училището. В резултат на всеотдайния и успешен труд на иновативни учители и талантливи преподаватели по спорт, възпитаници на училището са носители на много медали и отличия от национални и международни и европейски турнири и първенства, а други завършват висше образование и се реализират успешно в живота.

  • В Спортно училище „Никола Симов” се обучават ученици от 5-ти до 12-ти клас, в много добра учебна и спортна подготовка, разпределени в пет различни спорта. Завършващите гимназиален етап имат възможност да получат професия помощник-треньор по съответния вид спорт.
  • На възпитаниците на училището се предлага: Зимен тренировъчен и летен възстановителен лагер Безплатен спортен екип Безплатно настаняване в общежитие Осигурен транспорт за пътуващите Стипендии за отличен успех и социални стипендии Обучение в частна езикова школа за изявени ученици
Спортно училище Никола Симов

Нашата мисия

Формиране на личности с висока спортна и интелектуална подготовка и култура, с ярко изразено гражданско съзнание и поведение, способни за ефективна обществена реализация. Възпитание и обучение според държавните образователни изисквания и стандартите на Европейския съюз в духа на демократичните ценности. Усвояване и формиране на общочовешки и национални ценности, развитие на индивидуалността и стимулиране на творческите и спортни заложби.

Нашата цел

Издигане и утвърждаване престижа на училището, повишаване качеството на учебно - възпитателната и учебно – тренировъчната работа. Осигуряване на условия за физическо, умствено, нравствено и социално развитие на подрастващите, повишаване квалификацията на учителите и треньорите. Изграждане на образовани личности - спортисти с възможности за реализация във всички сфери на общественото пространство и повишаване процента на реализация на учениците в професионалния спорт.